2022 Takımlar Dünya Kupasın FIFA tarafından tanınan altı kıta konfederasyonu kendi eleme turnuvalarını yönetir. Tüm 211 FIFA üyesi federasyonun eleme sürecine girmesine izin verildi. Turnuvanın ev sahibi olarak Katar otomatik olarak katılmaya hak kazandı. Ancak, ilk iki tur 2023 AFC Asya Kupası için eleme görevi gördüğünden, AFC Katar’ın Asya eleme aşamasına katılmasını istedi. İkinci ve genel klasmanda beşinci olan Lübnan, grup şampiyonu olarak bir sonraki aşamaya geçen Katar’ın yerine ilerledi. Eleme turlarını da her zamanki gibi savunan Dünya Kupası kazananları Fransa izledi.
İlk maçlarından önce, Saint Lucia ilk girdikten sonra elemelerden çekildi. COVID-19 pandemisinin güvenlik üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle Kuzey Kore eleme turundan çekildi. OFC beraberliğinden önce Samoa ve Amerikan Samoası çekildi. 2022’de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai patlaması ve tsunamisinden sonra Tonga çekildi. Vanuatu ve Cook Adaları da seyahat kısıtlamaları nedeniyle takımlarındaki COVID-19 kırılmaları sonucunda geri çekildi.
Fifa 2018 kupasi
2018 FIFA Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan 32 ülkeden 24’ü 2022’deki etkinlikte hazır bulundu. İlk FIFA Dünya Kupası’nda mücadele eden tek takım olan Katar, 1934’te İtalya’dan bu yana turnuvaya ilk kez katılan ilk ev sahibi oldu. Sonuç olarak, 2022 Dünya Kupası, etkinliğe katılmaya hak kazanan hiçbir takımın ilk kez sahneye çıkmadığı ilk kez olacak. Hollanda, Ekvador, Gana, Kamerun ve Amerika Birleşik Devletleri 2018’de oturduktan sonra yarışmaya katıldı.
36 yıl sonra Kanada geri döndü; diğer tek çıkışı 1986’daydı. Galler 64 yıl aradan sonra ilk kez bir Avrupa takımı için en uzun süre yokluğu yaşadı; diğer tek görünümleri 1958’deydi.
Şu anki Avrupa şampiyonu ve dört kez dünya şampiyonu olan İtalya, eleme play-off’larında yarı finalde kaybetti ve ilk kez Dünya Kupası’na katılmalarını engelledi.
Kesinti yapamayan tek hüküm süren şampiyonlar İtalyanlardı. 1978’de Çekoslovakya’nın, 1994’te Danimarka’nın ve 2006’da Yunanistan’ın ardından İtalya, bir önceki UEFA Avrupa Şampiyonası’nı kazanan ancak bir sonraki Dünya Kupası’na gidemeyen dördüncü takım oldu.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle, önceki Dünya Kupası ev sahiplerinin rekabet etmesi yasaklandı. 2015 ve 2016 Copa América şampiyonu Şili de üst üste ikinci kez kalifiye olamadı. Nijerya, son yedi Dünya Kupası’nın altısında ve önceki üçünde kalifiye olmasına rağmen, CAF’ın son playoff turunda deplasmanda attığı gollerle Gana’ya elendi. 2018 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan Mısır, Panama, Kolombiya, Peru, İzlanda ve İsveç de 2022 yarışmasına katılamadı.
ev sahibi seçme
Ulusal organizasyonların 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupalarına ev sahipliği yapmakla ilgilendiklerini ifade etmek için 2 Şubat 2009’a kadar süreleri vardı. İhale süreci Ocak 2009’da başladı. İlk olarak 2018 FIFA Dünya Kupası için on bir teklif sunuldu; bununla birlikte, Meksika daha sonra yarışmadan çekildi ve Endonezya’nın teklifi daha sonra Şubat 2010’da FIFA tarafından reddedildi çünkü Endonezya Futbol Federasyonu, teklifi desteklemek için Endonezya hükümetinin teminat mektubunu sağlayamadı. fazla bilgi icin wikipedia da okuyun.
Katar, 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkı verilene kadar, Endonezyalı yetkililer etkinlik için bir öneriyi diskalifiye etmediler. UEFA üyesi olmayan tüm ülkeler, teklif verme sürecinde 2018 turnuvası için tekliflerini kademeli olarak düşürerek, bir UEFA ülkesinin etkinliğe ev sahipliği yapmasını sağladı ve UEFA ülkelerini 2022 teklifinden diskalifiye etti.
Avustralya, Japonya, Katar, Güney Kore ve ABD, 2022 FIFA Dünya Kupası için son beş teklif sahibi oldu. Her iki müsabakanın da ev sahibi seçimi, 2 Aralık 2010’da Zürih’te toplanan 22 üyeli FIFA İcra Komitesi’nin oylamasıyla belirlendi. oy hilesi. Medya eleştirmenleri, Katar’ın 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma seçimini ülkenin “yüksek operasyonel riski” nedeniyle eleştirdi. Birçok kişi bunu FIFA yolsuzluk skandallarında bir faktör olduğu için eleştirdi.
FIFA yönetim kurulu üyeleri, seçim süreci boyunca rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarına konu oldu. FIFA bu suçlamaları inceliyor.
Dunya kupasi 1954
1954 FIFA Dünya Kupası, Katar’dan üç kat daha büyük olan ve şu anki 32 takım yerine sadece 16 takımın ev sahipliği yapması gereken İsviçre’de düzenlendi. Katar, FIFA Dünya Kupası verilen en küçük ülke.
Buna ek olarak, Katar (ilk iki Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Uruguay ve İtalya dışında), daha önceki bir turnuvaya katılma hakkı kazanmamış olmasına rağmen FIFA Dünya Kupası verilen ikinci ülke oldu. Japonya, daha sonra 1998 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanmalarına rağmen, finallere hiçbir zaman kalifiye olmamasına rağmen, 1996’da 2002 Dünya Kupası’nın ortak ev sahipliği haklarını aldı.
Bazı soruşturmalara göre, Katar, şu anda özel bir yüklenici olan eski bir CIA ajanı olan Kevin Chalker’ı, 2010’da kazananı seçen rakip ihale takımlarını ve önemli futbol otoritelerini gözetlemek için kullanarak ev sahipliği yapma avantajı elde etmeye çalıştı.
goldenbahis site en ie bet sitelerindr ve bu site da en guzel bounslar alabilersniz.